Skip to main content
 

Welkom

Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht

 

Erfgoed

Twintig Historische Vliegtuigen

 

Unieke vloot

Luchtwaardig gehouden door ruim 200 vrijwilligers

1
1

MITCHELL WEETJES (15) “Sunday Punch”

By Kontakt!, Mitchell Weetjes

Tekst :  Wim Nijenhuis

Foto’s : Collectie Wim Nijenhuis

Liever de vertrouwde magazine-opmaak? Klik hier.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog voerden vele vliegtuigen zogenaamde nose art. Deze beschilderingen werden normaliter in het oorlogsgebied aangebracht en hadden voor de bemanningen speciale betekenis. Soms werd een dergelijke beschildering al eerder aangebracht en zelfs voor vertrek naar het oorlogsgebied. Een voorbeeld daarvan van was ‘Sunday Punch’. De naam op dit vliegtuig vertegenwoordigde de speciale boodschap dat het was gedoneerd doorfabrieksarbeiders. Op de pantserplaat aan de linkerzijde onder de cockpit was de naam ‘Sunday Punch’ geschilderd.

De donatietekst wordt aangebracht door K-25-schilders tijden de inwijdingsceremonie.

Op 18 maart 1945 werd het vliegtuig op McGhee Tyson Airport bij Knoxville in de Verenigde Staten tijdens een officiële bijeenkomst gedoopt met een champagnefles. Daarbij werd onder de naam de tekst geschilderd: “Purchased by cash donations of workers of West Oak Ridge, Tenn.’ De werknemers in de uiterst geheime K-25-gasdiffusiefabriek in Oak Ridge, Tennessee, doneerden hun zondagse overwerkloon om de bommenwerper te kopen voor de oorlogsinspanning. De kosten van de B-25 bedroegen $ 250.000. De werknemers dachten dat ze dat bedrag wel konden verkrijgen met slechts twee zondagse looncheques, aangezien de meesten $1,50 tot $3,50 per uur verdienden.

Genodigden bij de inwijdingsceremonie op 18 maart 1945.

De K-25-fabriek, gelegen aan de zuidwestelijke kant van het Oak Ridge-reservaat, gebruikte de gasdiffusiemethode om uranium-235 van uranium-238 te scheiden. Gasdiffusie was een van de drie isotopenscheidingsprocessen die uranium-235 leverden voor de Hiroshima-bom. De andere twee waren elektromagnetische scheiding en vloeibare thermische diffusie. Gebaseerd op het bekende principe dat moleculen van een lichtere isotoop gemakkelijker door een poreuze wand zouden gaan dan moleculen van een zwaardere, produceerde gasdiffusie door ontelbare herhalingen een gas dat steeds rijker werd aan uranium-235, terwijl het zwaardere uranium-238 werd gescheiden in een systeem van cascades. Hoewel er minieme hoeveelheden eindproduct, gemeten in grammen, geproduceerd konden worden, vereiste de gasdiffusie een enorme faciliteit om de honderden cascades te huisvesten en er werd enorme hoeveelheden elektrische energie verbruikt. De K-25-fabriek waarmee in oktober 1943 werd begonnen, werd begin 1945 voltooid voor een bedrag van $ 500 miljoen en had 12.000 werknemers in dienst. Het U-vormige gebouw was 800 meter bij 300 meter groot. De K-25-fabriek stopte de productie in 1987. Vanwege gevaren voor het milieu en de afnemende constructieve veiligheid werd de K-25-fabriek in 2013 gesloopt. De Oak Ridge K-25-arbeiders besloten de oorlogsinspanningen te helpen, zelfs buiten hun normale werk aan het Manhattan Project. Hiervan wisten ze eigenlijk heel weinig behalve dat ze de oorlog aan de overwinning moesten helpen en waarvoor ze goed werden betaald.

Het toestel in India met pin-up en gevaarlijk uitziende neus.

‘Sunday Punch’ was een B-25J met een ‘8-gun’ neus en werd operationeel ingezet in India bij de 12e Bomb Group, 82e Bomb Squadron. In de oorlog opereerde de 12e BG eerst in het Midden-Oosten en vanaf begin 1944 in India. De 12e BG beschikte over vier B-25 squadrons. Het 81e Bomb Squadron, het 82e bijgenaamd “The Bulldogs”, het 83e en het 434e squadron. Alle vier squadrons vlogen met de B-25.
In India werd de onder naam ‘Sunday Punch’ een pin-up geschilderd en de neus werd voorzien van een dreigend openstaande bek. De eerste piloot op “Sunday Punch’ was 1e Lt. Thomas Evans uit Knoxville, Tennessee en had tegen het einde van de oorlog 14 van zijn 28 gevechtsmissies met haar gevlogen. Eén daarvan was de aanval van 27 mei 1945 op Takli Airfield in Thailand. Bij slechte weersomstandigheden maakten ze in totaal een vlucht met daaropvolgende aanvallen van 2.580 km. Na het einde van de oorlog zou het toestel zijn overgedragen aan de luchtmacht van Nationalistisch China. Daarnaast spreken bronnen ervan dat het toestel is gesloopt op 31 maart 1946.

De bemanning van het vliegtuig met 1e Lt. Evans staand met zijn hand leunend op het machinegeweer.

Eerdere afleveringen uit de serie Mitchell Weetjes verschenen in de papieren versie van het blad Kontakt!

Fly-By Timing – Time over Target TOT

By KLuHV
Naar aanleiding van enkele vragen over onze fly by in Oosterbeek leggen we graag uit hoe de timing gaat.
Tijdens de voorbereiding wordt een time over target (TOT) afgesproken met de organisator. Die kan altijd nog wijzigen en in dit geval is hij 5 minuten verlaat, naar 10:45. Dat hebben we meegenomen in de voorbereiding.
Onze vliegers moeten echter al ruim van tevoren opstijgen en voor de take-off moeten we nog taxiën, warm draaien en alle checks doen. Vanaf het moment van opstarten van de motoren tot de fly by zit vaak 45 minuten tot een uur (afhankelijk van de afstand vanaf Gilze Rijen).
De crew plant het ruim om te voorkomen dat we te laat zijn. Dan gaan we in de buurt van het target in holding (een wachtpatroon) om de TOT exact te halen. Vaak is dat op de seconde.
Het punt is echter dat we na het opstarten van de motoren geen contact meer kunnen hebben met de organisatie aangezien de crew alleen nog via de luchtvaartfrequenties met de buitenwereld contact heeft. Als er dus op de grond iets uitloopt, dan zijn we feitelijk te vroeg. Het betreurt ons altijd als dat gebeurt want de beleving van het publiek is het belangrijkst. En we realiseren ons dat de timing op de grond (inloop publiek, sprekers) soms ook onderhevig is aan overmacht.
Al met al blijven we ons best doen om procedures te verbeteren om zo laat mogelijk nog wijzigingen door te kunnen voeren.
KLuHV

Nieuwjaarsreceptie 2019

By KLuHV, The Briefing

Nieuwjaarsreceptie bij een selecte groep vrienden van de Koninklijke Luchtmacht, de Stichting KLu Historische Vlucht.

Dit jaar vieren zij alweer de 50e verjaardag. Een druk jaar waarin we stil staan bij 75 jaar bevrijding, 100 jaar KLM, NLR en Fokker… En de Luchtmachtdagen vieren op 14 en 15 juni te Volkel AFB.

Fantastische club mensen die dag in dag uit klaar staat om ons vliegend Erfgoed in ere te houden. Dikwijls tegen de stroming in. Dank voor jullie belangrijke werk en de manier waarop jullie daar iedere dag vorm aan geven!

SKHV, ik wens u allen alle goeds en een voorspoedige samenwerking, ook de komende 50 jaar. Dank voor uw toewijding, vakmanschap en vriendschap. #Airpower toen en nu!

En… altijd goed om mijn race-mattie weer eens te zien 😀.

Fijn weekend allemaal!
Andre Steur (bron: Facebook)

Bellanca 8GCBC Scout overdracht

By Freemium, KLuHV, Kontakt!, Vliegtuigen

Afgelopen zaterdag werd de Scout van Zweefvliegvereniging GLC Illustrious officieel overhandigd aan onze stichting. Een mooi en feestelijk moment met een prachtige formatievlucht van de Scout samen met drie Piper Cubs! Bedankt aan alle aanwezigen voor een prachtige dag.

Last Saturday was the official change of ownership of the Scout from Illustrious to our foundation. A festive day with a beautiful formation of the Scout together with three Piper Cubs! Thank you to all involved for a wonderful day!

Photo credits: Johan Lemmers

Spitfire conversie Historische Vlucht Gilze-Rijen

By Freemium, KLuHV, Spitfire, Vliegtuigen

Opwerken naar het ultieme doel: Spitfire vliegen!

Hoe moeilijk is dat nou en wat komt er allemaal bij kijken? Kapitein-vlieger Ralph vertelt over zijn conversie en de weg die hij heeft bewandeld om zijn jongensdroom werkelijkheid te laten worden.

The ultimate goal: flying the Spitfire! What does it take and how difficult is it to fly a Spitfire? Captain Ralph tells us about the steps he had to take to make his dream come true.

Video by: Bart van Bladel

Herdenkingsvlucht Paul Sibinga Mulder – Spitfirepiloot

By KLuHV

Begin 2017 is de “echte” Spitfirepiloot Paul Sibinga Mulder op 92-jarige leeftijd overleden. Hij is in 1945 door de RAF opgeleid, een traject dat na de overgave van Japan door de RAF op vliegbasis Woensdrecht is voortgezet omdat de Engelsen toch vliegers nodig hadden. Sibinga Mulder was een graag geziene gast en hij had een jaar eerder nog een interview gegeven aan de KLuHV. De banden met veteranen zijn warm. Zij zijn degenen die de historie nog uit eerste hand kunnen vertellen. Op onze beurt kunnen we hun herinneringen tot leven brengen met onze historische vliegtuigen. Helaas wordt de groep steeds kleiner. Met liefde en veel respect deden we dan ook een fly over bij zijn herdenkingsdienst.

Ready To Stand Out?


Buy Salient Now  Reach Out To Us

Translate »