Skip to main content

Fokker S.11

AT-16-ND Harvard

Piper Cubs

Vliegtuigen

De Technische Dienst

De Technische Dienst is verantwoordelijk voor het onderhoud van onze historische vlucht. De Technische Dienst (TD) voldoet aan alle eisen die door de Inspectie Leefomgeving en Transport worden gesteld aan het onderhoud. Ook hier zijn alle deelnemers vrijwilligers die met hart en ziel aan de vliegtuigen werken.

De hedendaagse TD is inmiddels een goed draaiend “bedrijf” geworden dat wordt ondersteund door een kleine honderd vrijwilligers. In de winterperiode tussen 1 oktober en 1 april krijgt de vliegende vloot jaarlijks onderhoud. Gedurende het vliegseizoen in de lente en zomer heeft het (laten) vliegen de eerst prioriteit en ondersteunt de TD de vliegdienst bij de vluchtuitvoering en het verhelpen van klachten. Daarnaast voert de TD het hele jaar door groot onderhoud uit alle types vliegtuigen van de vloot. Het onderhoud aan motoren en propellers wordt uitbesteed.

Technische wonderwereld

Bij alles wat met vliegen te maken heeft light, soms ook bij de KLuHV, de aandacht toch nog steeds te vaak bij de fraaie en imposante toestellen zelf en de “helden”, die ze (mogen) besturen. Dan wordt vergeten, dat er geen meter zou kunnen worden gevlogen zonder met name ook de inzet van technici, die er voor zorgen dat het vliegtuig veilig en probleemloos kan vliegen.

Oude technieken

Het werken met historische vliegtuigen, waarin technieken zijn toegepast die teruggaan tot ver in de eerste helft van de vorige eeuw, biedt no een aantal additionele uitdagingen. Die technieken blijken in de praktijk zeer gevoelig en onderhoudsintensief te zijn. Ook het verkrijgen van de benodigde (reserve) onderdelen is een steeds groter probleemgebied dat wordt behandeld door de groep begaafde en gedreven technici, die KLuHV rijk is.

Facebook  Twitter  Instagram

Heb je vliegtechnische ervaring? Wil je graag als een vrijwilliger aan onze vliegtuigen sleutelen en als tegenprestatie meevliegen? Meld je nu aan

Translate »